Jag har länge retat mig på hur fula datorer är i sin design. Ja, till och med Mac som även den, med sina stilrena linjer i matt aluminium, är tråkig i sitt utseende. Faktum är att sedan datorns intåg i våra liv på tidigt 80-tal, har det inte hänt så mycket med datorns yttre. Ett undantag är en modell gamla Macintosh som experimenterade med färgglad plast som komplement till det vanliga.

IMG_2846
I samband med arrangerandet av ett E-sports-event till Malmöfestivalen, bollade vi även med tanken att hämta en massa gamla datordelar – tangentbord, skärmar, sladdar etc. – och ge en massa barn färg, lim, glitter och annat, för att se vad de åstadkommer i form av kreativ dator-design. Oavsett hade ju hela övningen fungerat som en påminnelse till branschen om att designarbetet lämnar en del av oss datoranvändare otillfredsställda.

Undantag

Nu vet jag att det finns ett par undantag till min observation, utöver den iMac som bilden visar. Både Sony, HP och DELL producerar laptops i flera färger och till och med mönstrade. En annan som är en av mina favoriter är OLPC-XO1. Det är en barn-laptop som är mest känd under namnet “100-dollar laptop” och är till för att barn i utvecklingsländer ska ha en chans att lära sig tekniken och få lite datorvana.

Vad är nästa steg?

Steampunk! Föreställ dig att ångmotorn levt vidare och varit den dominerande teknologin. Steampunk är en estetik baserad på detta. Det är inte för alla, men det är lite mer än en laptop i en annan färg i alla fall.

– Säger Anders Östlund, digital affärsutvecklare hos oss på Resultify.

Anders spekulerar i att datorer kommer bli som mode i övrigt. Varje stil eller estetik, kommer omfatta även datorer, menar han. Samtidigt håller han med om att datorvärlden har tagit sin tid och ligger efter i utvecklingen av rolig, kreativ design. Anders fäster sitt hopp till communityn av moddare som bygger om sin dator så som de själv vill ha den.

Ett exempel på detta är en herre som byggt ett tangentbord av LEGO.

Lego-Keyboard

Vilken väg ska vi gå?

Å ena sidan tänker jag att datorvärlden går samma väg som mobilerna och att vi i framtiden har fyra skal var, till våra datorer. Å andra sidan hoppas jag att vi genom vettig, snygg och kreativ design kan skapa maskiner som håller lite mer än 3 år. Lite på samma sätt som skrivbordet det står på. Miljön är en annan aspekt av datordesignen.
Eventuellt blir det molnbaserat och datorn reduceras till småprylar som glasögon och klockor. Samsung och LG är långt framme med OLED teknik och böjbara skärmar. Oavsett känns det som att vi äntligen börjar får lite momentum i språnget FRÅN det gamla, gråa, plastiga. Frågan är bara vad språnget leder till.