Norooz, Nowruz eller Norouz är de tre vanligaste stavningarna när det persiska nyåret ska skrivas med imperialistiska västerländska bokstäver, eller enbart “bokstäver” som vi kallar dem här i Sverige. Det persiska nyåret äger rum på vårdagsjämningen som i år inträffar 20 mars kl 12 sekunder efter 5:30. 2016 enligt kalendern, blir 1395 i den persiska kalendern. Men om det ändå var så lätt. Iran ligger ju i mellanöstern och där är inget lätt.

Sju sin eller haft sin - Det persiska nyårsbordet.

“Sju sin” eller “haft sin” – Det persiska nyårsbordet.

Kalendrarna

Där det finns två iranier, finns det tre åsiker – minst! Detta är min erfarenhet av mina landsmän. Och det hjälper till att förklara hur vi i Iran envisas med att ha tre kalendrar, parallelt.

Låt mig föklara.

Vi börjar med 1395 – det året vi går in i nu. Det är en solkalender med den islamiska kalendern som startpunkt. Men det är ju bara en av tre. De andra två är dels den persiska imperialistiska kalendern (perserna har också haft ett imperie en gång i tiden och är lite sura för att vi inte har det längre) där det nu är år 2574 och slutligen den äldsta av kalendrarna; Zoroastrianska kalendern som visar 2016 som år 3754.

Fast än det rimligtvis inte borde vara nyår på samma dag i alla tre kalendrar, har jag än idag inte träffat en enda iranier som inte firar nyår på vårjämningsdagen.

Nyårsdukningen

Vi firar nyår genom att duka upp ett nyårdbord som heter “de sju S:en” och uttalas [haft-si:n]. Det är precis som det låter, en dukning med fokus på sju saker som i persiskan eller farsin, börjar med s-ljudet. Men eftersom det persiska spårket har fyra olika bokstäver för s-ljudet, så har man begränsat sig till den bokstav som heter “sin” och utalas [si:n]. Vanliga saker som står på bordet (som du för övrigt ser på bilden) är mynt, en exotisk krydda, en mistänkt brun pasta, torkade bär av något slag, lins-groddar, ättika, hyacint och vitlök. Sju saker som alla börjar på bokstaven sin på persiska helt enkelt. Men om du räknar upp vad jag radade upp märker du att det är åtta saker.

Så här är det i Iran. måttlighet är inte och har aldrig varit iraniers starka sida. Logik är heller inget vi är fascistisk med, för på det här så kallade sju-sin bordet, så finns där alltid ägg, en spegel, en guldfisk, en bok av Hafiz eller koranen och inga av dessa saker börjar på s-ljudet på persiska.

Nyårsmaten

Till nyår är det tradition att vi iranier äter dill-ris och fisk. Sen dricker vi te och äter sötsaker. Återigen vill jag uppmärksamma mellanösternkulturernas brist på förståelse av begreppet måttlighet. Detta framkommer i dels mängden mat och mängden socker i sötsakerna.

Nyårsfirandet

Till skillnad från den västerländska paniken dagarna innan nyår, då folk fortfarande inte riktigt vet vad det ska göra på nyår, så vet ALLA iranier exakt vad som gäller på nyår. Så här är reglerna;

  • Juniorer ska besöka seniorer.
  • Familjen kommer först, sen bekantskapskretsen.
  • Inget besök bör vara längre än 45 minuter.

Varje familj firar nyår hemma hos den i släkten med högst eller störst senioritet. Detta är oftast den som är äldst. Det är här man firar själva nyårsögonblicket, äter dill-ris med fisk, dricker te, äter  sötsaker och får sin nyårspresent. Presenten ska jag berätta om senare. Detta besöket är oftast längre än 45 minuter.

Efter nyårsdagen, så börjar en period av nyårsbesök. Här börjar man besöka de i släkten som är ens seniorer. I Iran där jag har en stor släkt är denna perioden höjdpunkten på året. I Sverige är den betydligt vardagligare. Seniorer i min familj är mina föräldrar. Där brukar vi fira.
Efter nyår, åligger det mig som minsting i familjen att besöka min storasyster som har senioritet över mig. I mån av tid, besöker min syster och hennes familj mig i ett slags sanktionerat återbesök.
Även vänner, samt övriga som man är på samma nivå med, besöker varandra sporadiskt, utefter vad vardagen tillåter. Dessa besök är oftast väldigt korta. Sällan mer än 45 minuter.

Nyårspresenten

Nyårsresenten som utdelas i samband med Norooz, Nowruz eller Norouz är en tradition som liknar den svenska traditionen av att ge varandra julklappar. Med skillnaden att presenter alltid ges till yngre, juniorer, och aldrig upp i näringskedian. När barnen är små, får de leksaker och kläder. När de bli större får de kontanter, och när de är vuxna får de en symbolisk påminnare om att de står lägre i hierarkin än den som ger gåvan.

Det persiska nyåret och internet

Som Google trends tydligt visar är intresset för det persiska nyåret svalt, och blir svalare för varje år som går. Den lilla pik som syns vid mitten på mars varje år sedan 2005, är journalister som gör research och andra generationens iranier, som gör research för att de vet att folk på deras arbetsplatser kommer fråga, och de vill inte framstå som dumma.

Det är tråkigt, med tanke på att det bor över 100 000 iranier i Sverige och det persiska nyåret är ju inte bara persiskt. De firas även av människor i Afghanistan, Indien, Kina, Irak, Turkiet, Ryssland, Armenien, Turkmenistan, Azerbaijan, Syrien, Kyrgyzstan, Georgien, Kazakhstan, Pakistan och USA. Norooz är inte en liten obskyr kulturell egenhet. Det är en global högtid. Därför känns det extra bra när jag idag sätter mig framför skärmen och världens framsida (läs Google) bjuder på denna: www.google.com