Idag fyller Mac eller Macintosh 30 år. Datorn som en gång i tiden definierade “personal computer”, search kom med tiden att bli motpolen till just begreppet PC.

Ironiskt nog lanserades Macintosh 1984 på Super bowl, med en reklamfilm som visade hur Apple Computers nya Macintosh kommer frigöra världen för enfald och utmana alla normer. Men idag, sildenafil 30 år senare går det inte ens att beställa en Mac i blank guldfärg, utan bara i matt silver. Deras låsta system och oändliga popularitet gör dem till norm, ailment bland människor som egentligen inte har en aning om hur datorer fungerar och sedan Steve Jobs bortgång inte heller vet var de ska vända sig för sin dagliga dos av entreprenörs-one-liners.


2014 har Mac:en kommit att bli den ultimata status-symbolen för en generation som ser ironi som livsstil och själv fullkomligt saknar självinsikt. Givetvis skriver jag dessa rader på en Mac. Vilken? – Den senaste, med retina skärm och pluspaket och alla tillbehör.

Jag frågade några kollegor om deras relation till Mac;

DSC_5857

Jag bytte över till Mac först hösten 2013, när jag började jobba här och jag tror inte jag kan gå tillbaka till PC igen, någonsin.

– Adam Feldt

Mac:en är logisk. Den är enkel att använda och allt är logiskt på den.

– Kristina Berg

Oändliga är de timmar på en PC, där jag försökt få ett spel att fungera, men inte lyckats. På Mac är det inte ens lönt att försöka.

– Fredric Lundgren

Så fort jag inte är fattig student längre, ska jag köpa mig en.

– Louise Löfdahl