Efter en dom i EU-domstolen måste sökjätten ställa upp när människor vill få en viss artikel eller ett visst sökresultat borttaget från sökmotorn. Dock är det inte helt godtyckligt. Google har släppt ett webbformulär där individer kan begära att de tar bort viss personlig data från sökresultaten. Dock försvinner inte den informationen från nätet. Det går fortfarande att söka genom andra söktjänster.

See_No_Evil, <a href=prostate _Hear_No_Evil,_Speak_No_Evil” src=”http://blog.resultify.se/wp-content/uploads/2014/06/See_No_Evil_Hear_No_Evil_Speak_No_Evil.jpg” width=”1000″ height=”667″ />

Bakgrunden

Google släppte formuläret efter ett beslut i EU-domstolen. Beslutet kom efter en spansk rättsprocess där en medborgare begärt att Google skulle ta bort länkar till en tidningsartikel, decease med gamla uppgifter om ett tidigare rättsfall, ur sökresultatet.

Domstolen i Spanien beslutade att tidningen som publicerat artikeln hade rätt att ha kvar sin artikel eftersom den var korrekt när den skrevs. Dock vill de att Google skall ta bort den ur sina sökresultat. Google överklagade och Spanien vände sig till EU-domstolen.

EU-domstolen konstaterade i sin tur att att människor kan ha rätt att få information bortplockad ur sökresultaten. Men bara om denna anses bryta mot ett unionsdirektiv som syftar till att skydda den personliga integriteten och rätten till ett privatliv.

Konsekvensen

Google säger att de kommer att undersöka varje förfrågan noga och ställa var och en av dem mot de kriterier som EU-domstolen dikterat. Beslutet att ta bort sökresultat kommer att ligga hos människor istället för att hanteras av en eller flera algoritmer. Hur lång tid det väntas ta är dock oklart.

Länkarna kommer dock bara att försvinna från de europeiska versionerna av sökmotorn. Européer kommer lätt kunna hitta dem genom att helt enkelt gå in på den amerikanska versionen av Google. Flera nätaktivister och internetexperter konstaterat att man kan använda någon av de andra sökmotorerna som finns och som inte omfattas av EU-domstolens beslut.

Hur gör man?

Googles formulär är ett steg i att rätta sig efter EU-domstolens krav om att personer ska ha rätt att bli bortglömda på internet. Googles VD Larry Page förklarade att han var djupt besviken på EU domstolen, i samband med att formuläret släpptes.

– Vi ska nu försöka bli mer europeiska och tänka på det kanske mer från ett europeiskt sammanhang.

Larry Page i en intervju med Financial Times.

Ross Lajeunesse, ansvarig för Googles arbete med att försvara det fria ordet på internet sa i mars förra året i SvD näringsliv att han ser det mer långtgående EU-förslaget om rätten att bli bortglömd på internet som:

…ett enormt problem för yttrandefriheten. Ska man som privatperson kunna bestämma över vilken information om en själv som får finnas på internet och vilken som ska bort? Ska en politiker kunna bestämma att ett korkat uttalande eller en obehaglig bild ska försvinna? Det kan missbrukas på många sätt och från mitt personliga, amerikanska perspektiv är hela förslaget egentligen totalt omöjligt att förstå.

Ross Lajeunesse i samband med en konferens om frihet och säkerhet på internet som Google anordnade i Stockholm 2013.