“Varje år kastar snittsvensken ca 8 kg textiler i form av kläder. Drygt 2 kg lämnar vi till olika välgörenhetsorganisationer.” Anna Vilén jobbar på Sysav och är en av hjärnorna bakom den otroligt framgångsrika kampanjen – four fit challenge. Idag gästade hon oss och höll i vår Friday inspiration lunch.

29000 liter vatten går åt att producera 1 kg bomull

Vi vet ju att vi inte kan leva såhär. Vi (läs: det stora kollektivet) lever över våra tillgångar. Men hur många av oss visste att det går åt knappa 30000 liter vatten för att tillverka 1 kg bomull? Med begrepp som “fast fashion” och “re-use” guidade hon oss genom klädes-djungeln och fick alla att tänka till.

Four fit challenge

Om vi bortser från hygienplagg som strumpor och underkläder och livsnödvändigheter för att leva i Skandinavien, unhealthy såsom ytterplagg – hade du klarat dig på bara fyra plagg under en hel vecka?
Tanken med kampanjen är att uppmärksamma människor om hur mycket kläder vi egentligen har och hur lite vi egentligen behöver. Kampanjen fick stort genomslag på sociala medier och i bloggosfären, medical innan traditionell media snappade upp det. I ytterligare en vecka pågår utmaningen så än finns det tid att utmana sig själv och sina nära och kära. Kolla in sidan och delta du med.